Telefon: +385 21 545 200 Email: promona@promona.hr

eRačun - Slanje i primanje elektroničkih računa


eRačun zakon

eRačun - Prema Zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi definiran je način i oblik izdavanja, prenosa i zaprimanja elektroničkog računa (eRačuna).
Zakon definira obvezu primanja eRačuna poslanih od strane poslovnih subjekata izdanih na osnovu javne nabave. Normalno imaju obvezu zaprimanja eRačuna ako poslovni subjekt takav račun pošalje. Međutim uvođenje e računa će se razvijati i primjenjivati u narednim periodima kako se zakoni budu donosili. Odnosi poslovnih subjekata svrstavaju se u nekoliko kategorija:

  • B2B (Busines to Busines) Poslovni subjekt prema poslovnom subjektu
  • B2G (Busines to goverment) Poslovni subjekt prema državi
  • B2C (Busines to Citizen) Poslovni subjekt prema građaninu
  • C2C (Citizen to Citizen) Građanin prema građaninu
Za svaki odnos vrijedi automatski i obratan smjer.


Što eRačun nije

U najširem smislu smatra se da je to svaki račun poslan elektroničkim putem. Uobičajeno se misli na sliku ispisanog računa u PDF formatu poslanu elektroničkom poštom. PDF datoteka može i ne mora biti potpisana certifikatom elektroničkog potpisa. To eRačun nije.


Što eRačun je

eRačun je račun izdan, prenijet i zaprimljen u strukturiranom elektroničkom formatu koji omogućuje njegovu automatsku i strojnu obradu. Izdavatelj računa pravi XML datoteku sa strukturiranim elektroničkim podacima računa. Ta datoteke se elektroničkim putem šalje primatelju.
Slanje se može izvršiti preko elektroničke pošte ili preko informatičkog posrednika. XML datoteka se može potpisati sa osobnim ili aplikacijskim certifikatom pošiljatelja ili sa aplikacijskim certifikatom informatičkog posrednika. Informatički posrednik daje eRačunu vremenski žig kad je račun zaprimio i dostavlja ga primatelju. Pošiljatelja obavještava o statusu računa. Račun sa dodijeljenim vremenskim žigom ima status preporučene pošiljke. Primatelj prima račun i može ga automatski učitati u svoj informatički sustav. To je eRačun.


Promona i eRačun

Promona je podržala slanje eRačuna iz svih svojih aplikacija koje izdaju račune (iFU – Internet Fakturiranje Usluga, IMK- Internet Materijalno-robno knjigovodstvo…). Podržala je slanje preko evidentiranih informatičkih posrednika i potpisivanje računa aplikacijskim i osobnim certifikatom.

Promona je podržala prijem eRačuna pojedinačno i preko informatičkih posrednika i uvoz tih računa u aplikacije u koje se unose ti računi (iLKV- Internet Likvidatura u knjigu ulaznih računa – UR-a, iMK – Materijalno-robno knjigovodstvo, u Primku).

Promona je podržala gore navedene funkcionalnosti i u aplikacijama za rad u lokalnoj mreži.


Za pomoć slanja eRačuna za korisnike koji tih računa imaju malo, napravljen je akcijski paket po promotivnoj cijeni.
Slanje i primanje tih računa je jednostavno i lako tako da ne bi trebalo predstavljat problem poslovnim subjektima primjeniti slanje i primanje eRačuna.
Za više dodatnih informacija, slobodno nas kontaktirajte...